Cum a fost la Passive House Bootcamp 3.0 și ce am învățat acolo

passive house bootcamp 3.0 e-caldura instalatii casa pasiva

Știai că investiția într-un sistem de încălzire/răcire la o casă pasivă poate fi amortizată în 7 ani? Este unul dintre lucrurile foarte interesante care s-au discutat la Passive House Bootcamp 3.0, desfășurat la finalul săptămânii trecute la Poiana Brașov. Astăzi vă povestim cum a fost și ce am învățat de aici și îndrăznim să credem că sunt câteva lucruri foarte interesante, mai ales dacă aveți de gând să construiți sau să renovați în viitorul apropiat.

Reprezentanții E-CALDURA au participat la întrunirea pe tema caselor pasive organizată de Asociația Casa Pasivă din România, în colaborare cu asociația Portic, în perioada 18-19 octombrie. La Passive House Bootcamp 3.0 am avut ocazia să asistăm la o serie foarte interesantă de prezentări legate, printre altele, de proiectarea 3D, montajul eficient al tâmplăriei, termoizolarea corectă a pereților, fundației și acoperișului, izolarea fonică, folosirea eficientă a ferestrelor pentru a capta energia solară sau identificarea zonelor pe unde există pierderi termice. Ne-am pus la punct cu ultimele tendințe, am urmărit soluții pentru case noi dar și pentru renovări și am putut să vedem câteva exemple de succes de clădiri eficiente energetic, inclusiv clădiri publice, dar și multe exemple de buleli pe șantier sau probleme neașteptate care pot să apară în timpul unui proiect.

Câteva idei care merită împărtășite după Passive House Bootcamp 3.0

Așa că după toată experiența, am vrut să împărtășim cu voi cele mai importante lucruri pe care le-am învățat aici:

» Apropo de probleme neașteptate, un sfat important, pentru cei care vor să-și construiască o casă, ar fi să țină cont, când își conturează bugetul, și de costurile pentru manipularea materialelor. Este un sfat care se desprinde din prezentarea făcută de reprezentanta unei firme de tâmplărie, care a arătat cum de exemplu lipsa unui acces adecvat pentru transportarea unor uși glisante a putut determina o creștere substanțială de costuri sau chiar schimbări ale proiectului.

» Un alt sfat este să fii prezent cât mai des pe șantier și să urmărești foarte atent ce se întâmplă acolo, pentru că poți să ai cele mai eficiente materiale, dar dacă sunt montate greșit, atunci casa va avea pierderi foarte mari.

» Am mai văzut cu această ocazie și cât de mult poate să conteze zona climatică pentru eficiența energetică a unei case și pentru costurile de izolare, iar România are cinci zone, așa că e un lucru de ținut cont.

» Am mai văzut și cum o fereastră montată câțiva centimetri mai la interior sau mai la exterior poate influența eficiența unei clădiri. Și pe aceeași idee, am văzut cum o izolație bună poate să scadă semnificativ cheltuielile de întreținere ale unei case și vom avea un clip separat pe tema asta în curând.

Uite ce înseamnă o CASĂ PASIVĂ și ce beneficii îți poate aduce!

» Un alt lucru care pare cumva general valabil în domeniul construcțiilor ține de lipsa de coordonare între diferitele echipe implicate într-un proiect. Am văzut arhitecți care se plâng de colaborarea cu proiectanții, proiectanți nemulțumiți de constructori, constructori care se ceartă cu instalatorii sistemelor de încălzire, instalatori care se ceartă cu electricienii, electricieni care se ceartă cu cei care instalează sistemele de ventilație și așa mai departe. Un avantaj pentru noi, la E-CALDURA, este că ne putem ocupa de toate tipurile de instalații, de la încălzire/răcire la sanitare, de la electrice la ventilație, așa că beneficiarul ar avea o singură firmă pentru toate nevoile casei, eliminând riscul de apariție a unor probleme de coordonare. Însă nu vrem să transformăm acest articol într-o reclamă, iar ideea de bază este că ne-am întărit, după participarea la Passive House Bootcamp 3.0, convingerea că o bună comunicare între toate părțile implicate într-un proiect de construcții, de la beneficiar până la instalatori și electricieni, este crucială pentru succesul proiectului.

» O altă idee pe care s-a insistat la acest bootcamp este că o locuință este o investiție pe termen lung, iar calculele pe care ți le faci ar trebui să țină cont nu numai de cheltuielile de construire, ci și de cheltuielile de utilizare și de întreținere în timp, care au o pondere neașteptat de mare. Un sistem eficient, fie că vorbim de izolare, de încălzire/răcire, de ventilație, își va arăta valoarea în timp, prin reducerile aduse, așa că n-ar trebui judecat doar după costul inițial. Cu alte cuvinte, un sistem care poate la început îți pare mai scump de instalat poate reuși, dacă este performant, să îți reducă facturile, să se amortizeze rapid, să lucreze pentru tine și se poate dovedi, pe termen lung, mult mai ieftin decât o variantă care era ieftin de instalat.

Sperăm că acest articol, completat de clipul publicat pe paginile E-CALDURA de Facebook, YouTube, TikTok și Instagram, îți va fi de folos și te invităm să urmărești în continuare activitatea noastră pe site și pe rețelele sociale, pentru mai mult conținut util, prezentări de echipamente și sfaturi din lumea instalațiilor care să-ți facă facturile mai mici și viața mai ușoară!

URMĂREȘTE AICI TOATE PROIECTELE NOASTRE!

2 thoughts on “Cum a fost la Passive House Bootcamp 3.0 și ce am învățat acolo

  1. Pingback: E mai bine sa ai o termoizolatie buna sau un sistem de incalzire mare? - E-Caldura

  2. Pingback: E-CALDURA a devenit partener oficial al Cooper & Hunter România – Soluții premium de încălzire și climatizare - E-Caldura

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *