E mai bine sa ai o termoizolatie buna sau un sistem de incalzire mare?

termoizolatie buna izolatie termica casa pasiva nzeb consum redus facturi mici necesar termic

Dacă îți construiești sau renovezi o locuință, un element crucial – adesea ignorat – pentru a avea confort și eficiență ține de modul în care este izolată clădirea. În timp, o termoizolatie buna se va dovedi mai importantă chiar și decât sistemul de încălzire/răcire, pentru că va asigura un necesar termic mic pentru clădire, ceea ce se traduce prin facturi substanțial reduse.

La E-CALDURA, insistăm pe importanța pe care o are o termoizolatie buna, pentru că aceasta scade cantitatea de energie necesară pentru a încălzi o clădire și reduce substanțial, chiar aproape complet în scenariile fericite, pierderile. Asta asigură facturi de încălzire mult mai mici, dar și un confort mai mare, pentru că fluctuațiile termice sunt mai mici, la fel și timpul de așteptare până când temperatura din clădire ajunge la nivelul dorit.

Izolația are o importanță crucială și în sezonul cald. Adesea, când construim o locuință, tindem să ne concentrăm pe partea de încălzire, însă experiența ultimilor ani sugerează că avem veri tot mai toride, adesea cu un disconfort termic accentuat.

Ce înseamnă o termoizolatie buna

Acest necesar mic se obține având izolație și tâmplărie de calitate și eliminând punțile termice. Nu întâmplător, la Passive House Bootcamp 3.0 – eveniment derulat recent în Poiana Brașov, organizat de către Asociația Casa Pasivă din România în colaborare cu asociația Portic și la care au participat și reprezentanții E-CALDURA – s-a insistat pe aceste principii, care se aplică la orice imobil, nu doar la cele care țintesc spre standardul de clădiri pasive.

De altfel, una dintre prezentările științifice de la acest eveniment a vizat o locuință renovată la standard de zero emisii, unde echipa care s-a ocupat de proiect a demonstrat că poate să existe o casă care să-și asigure singură absolut tot necesarul de energie pentru încălzire și aproape tot necesarul pentru răcire, ajungând la acest rezultat prin aplicarea principiilor discutate mai devreme legate de termoizolație și punți termice și prin gândirea unui sistem de ferestre care să capteze cât mai eficient energia de la soare.

Un alt studiu prezentat la acest eveniment a urmărit să determine care este nivelul optim de izolație, în zone climatice diferite din România, astfel încât să ai cea mai bună termoizolație la cel mai bun preț. Analiza a fost făcută pe un orizont de 30 de ani, urmărind un scenariu cu o evoluție moderată a prețurilor la energie și unul cu o modificare mai accentuată a acestor prețuri. Ideea ar fi că, prin absurd, dacă bugetul ți-o permite, poți îți pui o termoizolație astronomică și să ai pereți groși ca la un castel, însă e logic că de la un punct încolo nu va mai conta dacă sunt de exemplu 35 sau 50 de centimetri de vată minerală sau de polistiren grafitat, pentru că efectul la interior va fi același. Practic, în ideea asta, se pune întrebarea care e nivelul optim, astfel încât să ai cea mai buna termoizolatie necesară, fără să plătești mai mult decât trebuie, iar rezultatul prezentat de cei de la V&V Projekt a arătat că, în primul scenariu, o izolație a fațadei cu 15 centimetri de vată minerală sau 25 de polistiren ar fi suficientă pentru zona climatică 2 din România, unde se încadrează și Capitala, mergând până la 20 de centimetri de vată sau 25 de polistiren pentru zona 5, cea mai friguroasă din țară. Pentru acoperiș, ar fi nevoie de maxim 30 de centimetri de vată în zonele de câmpie și deal din România, respectiv 35 în zonele de munte, iar la planșeu nivelul optim recomandat e de 30 de centimetri pentru toate zonele. Aceste niveluri ar asigura în bună măsură cerințele pentru o casă nZEB, conform studiului.

termoziolatie buna izolatie casa pasiva nzeb nivel optim pret passive house bootcamp

Mai departe, pentru o eficiență și mai mare, țintind rezultate de casă pasivă, se poate opta, potrivit aceleiași analize, pentru 25 de centimetri de vată sau 35 de polistiren la fațadă în zonele de câmpie și deal, respectiv 30 de vată sau 35 de polistiren în zonele de munte, o izolație la acoperiș de 35 de centimetri la câmpie și deal și 45 la munte și o izolație a planșeului de 35 la câmpie, 40 la deal și 45 la munte. Acestea ar fi, practic, nivelurile care să asigure că ai cea mai buna termoizolatie fără costuri suplimentare inutile, însă e limpede că fiecare își poate adapta alegerea izolației la specificațiile propriului proiect și, evident, la buget.

Cum a fost la Passive House Bootcamp 3.0 și ce am învățat acolo

Revenim la întrebarea din titlu. De ce e mai bine să ai o termoizolatie mai buna decât un sistem de încălzire/răcire mai mare? Pentru că e mai ușor să tratezi cauza decât efectul.

Diferența de preț dintre o pompă de căldură de 9 kW și una de 16 este de aproape 1.000 de euro. Interesul oricărei firme de instalații ar fi să-ți vândă pompa mai mare, pentru că asta înseamnă un adaos mai mare. Însă interesul tău e să investești astfel încât casa ta să aibă un necesar termic cât mai mic, pentru că asta va duce la un consum mai mic. Astfel, acea diferență de preț ar putea fi investită într-o termoizolatie mai buna sau într-o tâmplărie de calitate sau în niște precadre pentru montarea ferestrelor. Din punct de vedere financiar, poate că nu e în interesul nostru să-ți dăm acest sfat, însă la E-CALDURA credem în consilierea corectă a beneficiarilor și în ajutarea lor să ia cele mai bune decizii, în cunoștință de cauză.

Așa că poți să ne contactezi cu încredere ca să te ajutăm să găsești instalația termică optimă pentru casa ta! Ne ocupăm și de instalații termice și sanitare, iar din economiile pe care o să ți le aducă acea termoizolație bună vei putea îndrăzni să te gândești și la un sistem de ventilație cu recuperare de căldură sau la un aspirator centralizat sau la un tavan răcit, caz în care poți să apelezi tot la noi, că ne ocupăm și de așa ceva.

URMĂREȘTE AICI TOATE PROIECTELE NOASTRE!

2 thoughts on “E mai bine sa ai o termoizolatie buna sau un sistem de incalzire mare?

  1. Pingback: Uite care sunt zonele climatice din România și de ce sunt importante pentru construcții! - E-Caldura

  2. Pingback: Cauti o centrala termica pe gaz buna? Uite ce beneficii si ce preturi au centralele Viessmann! - E-Caldura

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *