Ministerul Energiei a lansat ghidul de finanțare pentru programul Electric UP, prin care sunt disponibile granturi de până la 150.000 de euro pentru instalarea de pompe de căldură, panouri fotovoltaice și stații de încărcare a vehiculelor electrice.
Pompele de căldură sunt soluția ideală pentru un viitor verde și eficient! Fără emisii nocive și cu un consum redus de energie, aceste sisteme inovatoare asigură atât căldură în sezonul rece, cât și răcoare în zilele fierbinți de vară. Alegând o pompă de căldură, nu doar că economisești pe termen lung, dar contribui activ la protejarea mediului, folosind o tehnologie care funcționează cu energie regenerabilă.
Programul Electric UP se adresează microîntreprinderilor și firmelor mici și mijlocii, precum și companiilor din domeniul HoReCa, indiferent de dimensiunea acestora.
Prin acest program, statul va finanța 75% din valoarea cheltuielilor eligibile ale proiectului, iar beneficiarul va trebui să acopere o cotă proprie de cofinanțare de 25%. Valoarea maximă a grantului este de 150.000 de euro per beneficiar, conform ghidului de finanțare publicat zilele trecute de Ministerul Energiei.
Ce se poate instala prin programul Electric UP
Firmele eligibile vor putea obține finanțări nerambursabile pentru a instala:
» sisteme de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică;
» sisteme de stocare a energiei produse
» stații de reîncărcare pentru vehicule electrice și electrice hibrid plug-in;
» sisteme alternative de încălzire/răcire, cum sunt pompele de căldură.
Beneficiarii vor putea primi un avans de până la 30% din totalul cheltuielilor eligibile stabilite la semnarea contractului, care se va acorda în urma prezentării unui instrument de garantare emis în condițiile legii de o societate bancară sau de o societate de asigurări și trebuie solicitat în maximum 60 de zile de la semnarea contractului de finanțare. Procentul de 25% reprezentând cofinanțare din surse proprii ale beneficiarului se va calcula raportat la fiecare categorie de cheltuieli în parte, se mai arată în ghid.
» Găsești aici Ghidul de finanțare pentru programul Electric UP!
» Găsești aici pagina dedicată de Ministerul Energiei pentru acest program!
Introducerea pompelor de căldură fusese anunțată, zilele trecute, de către Sorin Elisei, Director General în Ministerul Energiei, care explicase că Guvernul intenționează să crească nivelul de utilizare a pompelor de căldură, nu doar în sectorul industrial, dar mai ales în cel rezidențial, aceasta reprezentând una dintre modalitățile de a atinge țintele din Planul Naţional Integrat Energie Schimbări Climatice vizând creșterea ponderii energiei din surse regenerabile.
Știi cât de mult poți să faci economie la facturi dacă folosești o pompă de căldură?
„Decizia autorităților centrale de a încuraja folosirea unor sisteme nepoluante de încălzire/răcire este una lăudabilă. Pompele de căldură reprezintă o soluție sustenabilă și inovatoare pentru viitor, într-o lume care pune tot mai mult accent pe reducerea emisiilor de carbon. Spre deosebire de soluțiile convenționale, pompele de căldură nu poluează și nu depind de combustibili fosili, ceea ce le face o alegere ideală pentru cei preocupați de impactul ecologic. Mai mult, versatilitatea lor permite atât încălzirea, cât și răcirea spațiilor interioare, oferind confort pe tot parcursul anului”, a afirmat Sergiu Grigorescu, manager E-CALDURA.
Suma necesară pentru implementarea programului Electric UP, pentru acest ciclu de finanțare, va fi între 450 și 596 de milioane de lei, mai arată datele publicate de Ministerul Energiei.
Electric up 24
for the reason that here every material is quality based