Gazul ucigaș din casele noastre, cauză majoră a cancerului de plămâni! Cum scăpăm de radon

radon gaz toxic cancerigen cancer plamani aerisit ventilatie gaze toxice aer curat calitatea aerului

Un gaz care se găsește în case, la serviciu ori în instituții este a doua cauză a cancerului de plămâni. Vorbim despre radon, care este insesizabil pentru oameni și poate fi depistat doar cu instrumente specializate. Îți povestim imediat mai multe despre el și îți arătăm și metoda simplă de a scăpa de acest gaz toxic.

Medicii atrag atenția asupra pericolului pe care îl reprezintă radonul și, conform unor măsurători, unii dintre români sunt mai expuși din cauza locului în care trăiesc, informează Pro TV, care notează că un studiu făcut la începutul anului de cercetărorii de la Universitarea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca arăta că într-un sfert din școlile și grădinițele din 16 județe a fost depistată o concentrație mare de radon.

» După fumat, aerul poluat cu radon este principala cauză a cancerului pulmonar, provocând 20% din numărul total de îmbolnăviri, spun medicii.

Ce pericole ascunde expunerea la radon

„Sunt particule care produc o radiație care se acumulează în mucoasa respiratorie și rămân în plămânul persoanei care a inhalat 4 zile. În ani de zile aceste substanțe care sunt active local determină modificări la nivelul structurilor celulare, favorizând apariția cancerului”, a explicat dr. Beatrice Mahler, managerul Institutului „Marius Nasta”.

Radonul este emis prin descompunerea materialelor radioactive care se găsesc în mod natural în sol. Nu se vede și nu are miros, iar expunerea pe termen lung poate provoca daune ireversibile plămânilor, inclusiv în cazul persoanelor tinere.

„Îl percepem foarte greu pentru că nu este vizibil, deci poate să fie cu expunere prelungită, lentă și poate însemna în prealabil că această expunere este generatoare de cancer. Vedem foarte des aceste cancere pulmonare, în 70% sunt în stadii de metastaze, rata de supraviețuire este foarte scurtă”, a declarant prof. dr. Florin Mihălțan, medic primar pneumolog.

Cum scăpăm de radon, gazul cancerigen din casele noastre

Radonul poate fi detectat doar de specialişti, iar ceea ce putem face pentru a ne proteja, spun cercetătorii, este ca în timpul zilei să aerisim locuința o dată la 3 ore, mai notează Pro TV. În timpul zilei nu ar fi o problemă, însă în cursul nopții este mai puțin probabil că vom aerisi.

Acesta este unul dintre motivele pentru care noi, la E-CALDURA, insistăm atât de mult pe importanța sistemelor de ventilație centralizată, capabile să elimine gazele toxice din case și să asigure un aer sănătos și o umiditate constantă în locuință. Îți lăsăm mai jos un articol despre toate beneficiile majore ale acestor sisteme, iar pentru o discuție mai detaliată dă-ne un mesaj pe office@e-caldura.ro sau pe WhatsApp sau telefon, la numărul 0786 804 500!

Respiră aer proaspăt și sănătos! Avantajele unui sistem de ventilație

» Particulele de radon se formează în mod natural în urma descompunerii uraniului și se pot găsi în sol și straturile de rocă, dar și în apă. În momentul în care este eliberat în aer, el poate da naștere unor alte substanțe radioactive periculoase. În casele noastre, el poate ajunge în special din emanația din sol sau materialele de construcții, dar și prin apa menajeră sau gazul folosit pentru încălzit sau gătit.

Legislația prevede ca nivel de referinţă pentru gazul radon:  300Bq/m³. Depășirea acestei valori este foarte periculoasă pentru om. Ca să putem realiza cât este de periculos, trebuie să știm că 300 Bq/m³ este echivalentul a 16 tigari fumate zilnic sau expunerea la 150 radiografii pulmonare /an, mai notează reprezentanții Universității „Babeș-Bolyai”.

URMĂREȘTE AICI TOATE PROIECTELE NOASTRE!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *