Dacă vrei să instalezi încălzire prin pardoseală cu șapă, îți recomandăm să eviți plăcile cu nuturi – care oricum sunt scumpe – și îți arătăm o metodă mult mai ieftină și mai eficientă energetic.
Trebuie înțeles că, istoric vorbind, panoul cu nuturi a înlocuit plasa de Buzău, iar pentru vremea sa a fost chiar revoluționar. Numai că, între timp, a apărut un alt sistem, mult mai performant. La E-CALDURA, noi recomandăm varianta cu placă tacker, în care avem o placă de polistiren extrudat, peste care se pune o folie reflexivă din aluminiu, cu rol de barieră termică, deasupra se trag țevile și se fixează cu ajutorul unor cleme tacker, apoi poți să vii cu șapa și, mai departe, cu gresie sau parchet. Acest sistem are mai multe avantaje majore.
De ce sistemul tacker e mai bun decât panoul cu nuturi
1. Eficiență energetică mai mare
Din cauza modelului plăcilor cu nuturi, sunt locuri unde țeava prin care circulă agentul termic intră în contact cu nuturile și mai puțin cu șapa. Pe tine, pentru un transfer termic cât mai bun, te inetersează tocmai ca temperatura să se transfere către șapă, iar asta se întâmplă când ai o suprafață de contact cât mai mare între țeavă și șapă. Și atunci, acest sistem generează niște pierderi, care sunt și mai mari dacă persoana care toarnă șapa nu se pricepe prea bine și lasă goluri de aer. Prin comparație, sistemul de prindere pe placă tacker permite ca șapa să acopere mult mai bine țevile, ducând astfel la o eficiență energetică mai mare.
2. Izolație mai bună
Plăcile cu nuturi vin preizolate direct de la producător, iar cea mai mare izolație pe care am găsit-o noi este de 3 centimetri, ceea ce este insuficient. În mod normal, pentru o casă bine izolată ai nevoie ca acel strat să aibă minim 5 centimetri. Și atunci, la panoul cu nuturi, ai o dilemă. Ori montezi așa cum vine și mai vezi la iarnă dacă va fi sau nu eficient, ori bagi mâna și mai adânc în buzunar și mai cumperi un alt strat de izolație. Și, pentru că tot am menționat bugetul, hai să-ți arătăm următoarea diferență majoră!
3. Preț mai mic
La un calcul făcut de noi pentru instalarea unui sistem de încălzire prin pardoseală la o casă de 100 de metri pătrați, plăcile cu nuturi cu izolație de 3 centimetri și clipsurile de prindere ar fi costat aproape 5.900 de lei cu TVA inclus. În cealaltă variantă, cu placă de polistiren, folie și cleme tacker, prețul pentru a acoperi aceeași suprafață, la aceeași grosime a izolației, ar fi fost de 2.900 de lei. Noi am mers și mai departe și am făcut un calcul pentru o izolație de 5 centimetri, iar atunci prețul pentru toată casă a ajuns la puțin peste 4.200 de lei. Adică avem un sistem mult mai eficient, cu o izolație mai bună și tot e mai ieftin decât plăcile cu nuturi. Vezi toate cantitățile și prețurile în articolul recomandat (link AICI)!
4. Flexibilitate la montaj
La varianta cu nuturi, instalatorul care îți face montajul este condiționat de modelul plăcilor. Cealaltă variantă îi oferă o flexibilitate mult mai mare. Aparent neînsemnat, acest aspect poate face o diferență uriașă pe spațiile mici, de exemplu dacă ai loc puțin în dreptul distribuitorului, o cameră tehnică mică sau un hol pe unde ar trebui să înghesui multe circuite. Această felxibilitate îți permite să faci treceri mai dese în camerele unde știi că vei avea nevoie de căldură mai multă și treceri mai rare în alte spații, în vreme ce în cazul nuturilor ai fi fost obligat să respecți modelul plăcii și n-ai fi avut această opțiune. În plus, nu trebuie uitat că într-o casă ai mai multe tipuri de instalații, nu doar încălzirea prin pardoseală. Există și instalațiile sanitare și cele electrice, iar dacă apar zone unde acestea se intersectează, aceste treceri sunt mult mai ușor de rezolvat în sistemul tacker decât în cel cu nuturi.
5. Durabilitate
Plăcile de polistiren extrudat sunt cunoscute pentru durabilitatea lor și rezistența la compresiune, asigurând astfel o bază stabilă pentru sistemul de încălzire prin pardoseală. Aceasta poate contribui la o durată de viață mai lungă a sistemului, fără deformări sau deteriorări în timp.
Cât costă să instalezi încălzire prin pardoseală în sistem uscat și sistem umed la o casă
De ce mai există plăcile cu nuturi? Probabil pentru că unii instalatori încă nu au făcut tranziția și li se pare mai ușor să instaleze într-un mod în care au apucat să se obișnuiască. Sau probabil pentru că unele firme de instalații câștigă mai bine de pe urma acestui sistem.
Noi, la E-CALDURA, am vrut să-ți arătăm că există un sistem mult mai ieftin și mai eficient și sperăm că această analiză te va ajuta să iei o deicizie informată. Pentru mai mult conținut util, te invităm să urmărești în continuare blogul nostru și să te abonezi la pagina de Facebook și la canalul de YouTube.