Încă îți mai aerisești casa ca pe vremea străbunicii? E-CALDURA îți arată cum funcționează sistemele de ventilație cu recuperare de căldură și de umiditate și cum te ajută această tehnologie modernă să ai în casă aer proaspăt, fără praf, alergeni și mucegai, să ai o umiditate controlată, să elimini gazele nocive, să reduci facturile și să nu mai arunci, la propriu, cu banii pe fereastră.
Hai să lămurim un lucru de la bun început! Nu e nimic rău în a aerisi casa prin deschiderea ferestrelor. În fond, oamenii fac asta de sute de ani și – vorba aia – n-a murit nimeni. Dar trebuie să îți spunem că există o variantă mult mai bună de atât.
Sistemele de ventilație a locuinței, tot mai performante și mai eficiente energetic în ultimii ani, reușesc să elimine din casă aerul viciat, cu tot cu dioxidul de carbon și alte gaze care pot fi nocive, și să introducă aer proaspăt, trecut printr-un set de filtre. În felul acesta, scapi de praf, de alergeni, de mucegai și de alte particule dăunătoare.
Gazul ucigaș din casele noastre, cauză majoră a cancerului de plămâni! Cum scăpăm de radon
Mai mult, sistemele moderne de ventilație fac și recuperare de căldură. Adică, pe timp de iarnă, aerul cald din casă e folosit ca să încălzească aerul rece luat de afară. În felul acesta, cele mai bune aparate de ventilație, precum cele de la Zehnder sau Brink, omologate și pentru case pasive, reușesc să recupereze aproape 90% din căldura care altminteri s-ar fi pierdut. Avem mai jos un clip în care explicăm cum funcționează recuperarea de căldură.
Dacă ai, de exemplu, cheltuieli de încălzire de 700 de lei într-o lună de iarnă, poți ajunge foarte ușor, cu un astfel de sistem, să scazi factura la jumătate. În acest scenariu, poți ajunge să ai economii la facturile de energie, pentru un întreg sezon rece, din noiembrie până în martie, de peste 1.300 de lei.
Știi de ce sistemele de ventilație de la Brink sunt atât de performante?
Prin comparație, fără un sistem de ventilație, de fiecare dată când deschizi fereastra, în sezonul rece, dai afară aerul cald, pe care sistemul tău de încălzire îl adusese la temperatura optimă, și introduci aer rece, forțând din nou sistemul de încălzire să muncească în plus. Să nu mai amintim că, pentru a aerisi cum se cuvine, ar trebui să deschizi mai multe ferestre în același timp! Dincolo de disconfortul de a sta în frig, lipsa unui sistem cu recuperare de căldură înseamnă că pierzi energie de fiecare dată când deschizi fereastra. Adică, fără să-ți dai seama, pierzi bani!
Mai departe, există sisteme de ventilație care fac și recuperare de umiditate. Am explicat pe larg cum se produce acest lucru și îți lăsăm clipul mai jos. În varianta scurtă, recuperarea de umiditate – sau entalpia – menține un nivel optim de umiditate în interior, prevenind aerul prea uscat iarna sau prea umed vara.
RECUPERARE DE UMIDITATE | Uite cum funcționează sistemul și când îți este de folos!
Un sistem de ventilație poate fi centralizat sau descentralizat. În prima variantă, există o unitate, de regulă montată în camera tehnică, de la care se trag tuburi către toate camerele, pentru admisie sau evacuare. De regulă, se montează evacuări în special în băi și bucătării – pentru a extrage aerul viciat, umiditatea, particulele de grăsime și particulele încărcate cu mirosuri neplăcute – și admisii în dormitoare și livinguri, pentru a asigura un aer cât mai proaspăt în zonele în care oamenii își petrec multe ore. În varianta descentralizată, se montează un aparat mai mic, într-o carotă în peretele exterior, care ventilează aerul dintr-o singură zonă a casei.
Mai sunt și alte beneficii majore ale sistemelor de ventilație, pe lângă asigurarea unui aer proaspăt. Am vorbit mai devreme despre recuperarea de căldură, care se traduce în reduceri la facturi, și despre recuperarea de umiditate, care pentru o familie care are copii mici sau pentru persoanele cu probleme respiratorii poate să conteze enorm.
Mai adăugăm aici:
» reducerea condensului și a mucegaiului,
» menținerea unui confort termic ridicat,
» reducerea zgomotului la care te expui când aerisești în varianta clasică,
» eficiență în aerisirea întregii case.
» Mai sunt și alte beneficii, pe care le-am detaliat în articolul recomandat mai jos:
Știi câți bani pierzi de fiecare dată când deschizi fereastra? Iată cele mai mari beneficii ale sistemelor de ventilație!
Ar mai fi de discutat un lucru: cât costă un sistem de ventilație. În varianta descentralizată, prețurile încep de la 1.000 de lei pentru un aparat relativ mic, dar oricum mult mai bun decât un ventilator clasic de baie, pentru că e capabil să extragă 60 de metri cubi de aer pe oră și să introducă 60 și face și recuperare de căldură. Un aparat mai performant costă aproximativ 1.900 de lei, iar mai departe, în funcție de volumul de aer pe care îl pot filtra, vei găsi aparate mai mari care ajung și la 3.500 sau chiar pe la 6-7 mii de lei.
În varianta centralizată, vei găsi unități de ventilație și la prețuri între 7.000 și 10.000 de lei, însă dacă vrei o unitate performantă, care să deservească întreaga casă, să asigure recuperare de căldură și de umiditate și să îți aducă reduceri reale la facturi, te poți aștepta la un preț începând de pe la 15.000 de lei, mergând și până la 20.000 de lei în funcție de volum, de producător și de performanțe. Mai trebuie să ții cont și de costurile pentru tubulatură și pentru manoperă. Noi am făcut în toamna anului trecut o simulare de preț cu o unitate Brink cu entalpie, cu o performanță de 84% la recuperarea de căldură, pentru o casă de 200 de metri pătrați și îți lăsăm mai jos link-ul către articol:
Cât te costă să instalezi un sistem de ventilație la o casă de 200 mp
Dacă te-am convins de beneficiile sistemelor de ventilație, ia legătura cu noi pe telefon sau WhatsApp, la 0786 804 500, și un specialist E-CALDURA te va ajuta cu multă amabilitate să găsești cele mai bune soluții pentru casa ta! E-CALDURA livrează și instalează ireproșabil echipamente în zona Muntenia și sudul României.
Urmărește-ne pe Facebook ca să fii la curent cu toate proiectele noastre și să primești mai multe sfaturi despre instalații, confort și reducerea facturilor!
Pingback: Uite de ce e mai bine sa ai o instalatie sanitara cu distribuitor! - E-Caldura