Dacă vă construiți sau renovați o locuință, o să ajungeți cu siguranță la următoarea întrebare: PEX sau PPR? E-CALDURA va arată care sunt diferențele dintre cele două, care sunt avantajele pentru fiecare în parte și cât costă.
Există niște asemănări și deosebiri între cele două, care pornesc de la însăși structura moleculară, însă n-o să intrăm foarte mult în detalii legate de chimie, pentru că pe acestea le puteți descoperi și pe Wikipedia sau alte site-uri specializate. Ce n-o să găsiți pe prea multe site-uri sunt niște sfaturi obiective de la profsioniștii care folosesc în mod frecvent aceste materiale. Așa că i-am întrebat pe colegii noștri instalatori ce preferă, iar PEX a câștigat detașat în fața PPR.
Nici nu e de mirare că instalatorii le preferă, pentru că țevile din polietilenă (PE-Xa, PE-Xb, PE-Xc sau PEX-Al-PEX) sunt mult mai flexibile decât cele din polipropilenă (PPR) și, automat, e mai ușor și mai rapid să lucrezi cu ele. Însă pe voi, ca beneficiari, ce vă interesează nu este neapărat cât de ușor e de instalat, ci mai degrabă cât de rezistentă și de eficientă va fi lucrarea. Iar aici sunt niște avantaje incontestabile oferite de țevile din polietilenă.
Motive pentru care PEX e mai bun ca PPR
Țevile PEX sunt mult mai flexibile decât cele PPR. De aici rezultă câteva avantaje. Sunt mult mai ușor de instalat, ceea ce e util mai ales în spații dificile sau strâmte. Flexibilitatea asta înseamnă că pot fi îndoite fără a necesita multe fitinguri, lucru bun, pentru că de multe ori un sistem, dacă e să cedeze, o să cedeze la îmbinări.
În plus, știm că un cot de 90 de grade o să determine o cădere de presiune mai mare decât o curbă, lucru care conduce la un alt avantaj pentru țevile PEX în fața celor din PPR, pentru că traseele făcute cu aceste țevi pot să aibă curbe mai line.
Apropo tot de îmbinări, la PEX acestea se fac mecanic, eliminând riscurile asociate cu sudura la cald de la PPR, despre care discutăm imediat. Până atunci, un alt avantaj este că, fiind mai elastice, țevile PEX se adaptează mai bine la fluctuațiile de presiune și sunt considerate mai rezistente la temperaturi extreme, fie foarte ridicate fie foarte scăzute, reducând astfel riscul de fisuri sau deformări.
Nu trebuie uitat că țevile PEX sunt create din polietilenă reticulată, ceea ce înseamnă că au în structura lor chimică o rețea foarte puternică, sunt multistrat și au o barieră de oxigen. Asta se traduce printr-o rezistență foarte bună. În plus, pentru cei care vor un material și mai sigur, există varianta PEX-Al-PEX, unde numele sugerează și straturile în care e realizată țeava, iar particula Al, adică simbolul chimic pentru aluminiu, confirmă că există o inserție metalică, fapt care face țeava și mai rezistentă.
Avantaje ale țevilor PPR în fața celor PEX
Chiar și după toate avantajele enumerate mai devreme în cazul țevilor PEX, asta nu înseamnă că materialele din PPR nu sunt bune. Au și ele avantajele lor, iar cel mai vizibil ține de preț.
Am făcut o simulare, ca să vedem cât costă o instalație sanitară standard, pentru o casă cu o baie și o bucătărie, iar rezultatul a fost că în varianta cu PPR costul ar fi undeva la 900 de lei, în timp ce în varianta cu PEX ar ajunge la circa 1.400 de lei. Prețul include și izolația. În schimb, nu include manopera și scurgerile, care costă la fel în ambele variante.
Un alt avantaj al PPR-ului ține de rezistența superioară la razele UV. De asemenea, acesta izolează termic mai bine decât PEX-ul. Asta explică de ce țevile care duc la unitatea exterioară ale unei pompe de căldură, de exemplu, se pun din PPR sau cupru, nu din PEX. Dar, în egală măsură, explică și de ce la încălzirea prin pardoseală pui PEX, pentru că acolo e de dorit să se producă transferul de căldură de la agentul termic către șapă. În schimb, la o instalație sanitară, în funcție de lungimea ei, e posibil ca diferențele dintre PPR și PEX să nu fie substanțiale, mai ales dacă există și o izolație bună.
Și atunci de ce există această imagine negativă din jurul PPR-ului? Un răspuns ar fi că e mai predispus la probleme. Fiind rigid, aproape casant când lucrezi cu el la temperaturi scăzute, pot apărea probleme dacă e manipulat greșit. De exemplu, dacă e trântit la transport sau la depozitare, pot apărea fisuri, pe care s-ar putea să nu le vezi la montaj, dar sigur o să le observi după ce bagi presiune în instalație.
De asemenea, dacă sudura termică nu e făcută cum trebuie, se poate întâmpla ca o țeavă încălzită prea mult să se deformeze la interior, fără ca la exterior să apară vreun defect vizibil. Această deformare poate să ducă, în timp, la colmatări și, de acolo, la creșterea presiunii pe acel tronson și posibil avarii.
De aceea e important ce material alegeți, dar și cât de pricepuți sunt cei care lucrează cu el, pornind de la oamenii din depozite și până la instalatori. Și de aceea mulți instalatori vă vor spune că o îmbinare mecanică, prin presare, e mai rezistentă decât una termică.
Cât te costă să instalezi încălzire prin pardoseală la o casă de 100 mp
În încheiere, sunt câteva lucruri care merită punctacte, pe care le-am amintit și în clipul video publicat pe această temă pe conturile E-CALDURA de Facebook, YouTube, TikTok și Instagram. Primul ar fi că nu există un răspuns 100% corect și unul 100% greșit. Cu alte cuvinte, ambele matreriale pot să fie bune pentru un proiect, iar alegerea se face în funcție de nevoi, în funcție de specificațiile proiectului și, bineînțeles, în funcție de buget.
Un alt sfat important ar fi să verificați specificațiile tehnice, pentru că, indiferent că vorbim de PEX sau PPR, calitatea poate să difere de la un producător la altul, iar niște fișe tehnice ar trebui să vă ofere o imagine mai clară privind rezistența acestor materiale la presiune, la temperaturi și la alți factori mecanici. Ultimul lucru pe care voiam să-l amintim este că o locuință reprezintă o investiție pe termen lung și foarte lung, iar niște produse de calitate, montate corect, ar trebui să reziste minim 50 de ani. De aceea calitatea produselor, calitatea consultanței tehnice și calitatea montajului ar trebui să conteze foarte mult în procesul de luare a deciziei.
URMĂREȘTE AICI TOATE PROIECTELE NOASTRE!