RECUPERARE DE UMIDITATE | Uite cum funcționează sistemul și când îți este de folos!

ventilatie recuperare de umiditate caldura entalpie e-caldura cum functioneaza

Știai că există sisteme de ventilație a locuinței care fac și recuperare de umiditate? Astăzi îți explicăm ce înseamnă efectiv recuperarea de umiditate, cum se produce și, cel mai important, în ce situații te ajută această tehnologie.

Sistemele de ventilație introduc în casă aer proaspăt, filtrat, și extrag aerul viciat, cu tot cu dioxid de carbon, praf și alte particule care pot fi nocive. Ambele fluxuri trec prin schimbătorul de căldură. Aici are loc ceea ce numim „recuperarea de căldură”, în care fluxul cu aer mai cald cedează din căldura sa către cel mai rece.

În felul acesta, pe timp de iarnă, aerul rece luat de afară este încălzit direct de sistemul de ventilație, la nivelul schimbătorului de căldură. Tot aici se produce și ceea ce ne interesează în clipul de astăzi: recuperarea de umiditate sau entalpia. Ca să înțelegem cum se produce, trebuie explicat că există două mari tipuri de schimbătoare de căldură, unul rotativ și unul cu plăci fixe.

RECUPERARE DE UMIDITATE | Principiul de bază al schimbătorului rotativ

În prima variantă, imaginează-ți un cilindru care în interiorul său are o rețea de canale subțiri, ca un fagure! Hai să zicem că în jumătatea de sus circulă fluxul de evacuare, care pe timp de iarnă este cald, iar prin jumătatea de jos trece fluxul de admisie. Mai departe, pentru că vorbim de un schimbător rotativ, acel fagure își schimbă poziția, astfel încât acum prin zona încălzită mai devreme trece fluxul de admisie, care preia căldura și umiditatea.

Ca regulă de bază, dacă fluxurile se amestecă, atunci devine crucial ca unitatea de ventilație să aibă niște filtre foarte bune, schimbate la timp, ca să prevină alte probleme.

RECUPERARE DE UMIDITATE | Cum funcționează unitățile counter-flow

A doua variantă, mult mai bună, este schimbătorul de căldură counter flow – sau contra-curent – în care fluxurile trec unul pe lângă celălalt, fără să se amestece. E limpede cum se produce transferul de căldură. Pentru transferul de umiditate, în schimb, se folosesc niște membrane semi-permeabile făcute dintr-un material special, care permit ca vaporii de apă să se transfere de la un flux la altul, dar nu permit să se transfere și bacterii, virusuri, mucegai, mirosuri neplăcute sau alte particule dăunătoare.

Acum că am înțeles principiul de bază de funcționare, hai să lămurim un lucru și mai important de-atât: La ce te ajută toate astea! Când te gândești la confort, din perspectiva instalațiilor, te gândești de regulă la confort termic, adică să ai în casă o temperatură pe placul tău. În realitate, noi spunem că sunt trei piloni care definesc confortul.

Ai, o dată, temperatura. Apoi calitatea aerului, adică să ai un aer cât mai curat, fără prea mult dioxid de carbon și cu un nivel optim de oxigen. Iar al treilea pilon este umiditatea relativă.

Dacă umiditatea din casă e prea mare, atunci o să ai un disconfort puternic, simți că transpiri întruna, te simți ca într-o saună. De cealaltă parte, dacă umiditatea e prea scăzută, simți că nu poți să respiri ca lumea, că ți se usucă gâtul, că ai o stare de tuse.

Astfel, un sistem de ventilație cu recuperare de umiditate menține un nivel optim de umiditate în interior, prevenind aerul prea uscat iarna sau prea umed vara.

Știi câți bani pierzi de fiecare dată când deschizi fereastra? Iată cele mai mari beneficii ale sistemelor de ventilație!

La final, mai merită amintit că pe pagina E-CALDURA o să mai găsești postări în care explicăm toate celelalte beneficii majore ale sistemelor de ventilație, începând cu asigurarea unui aer sănătos, fără alergeni și praf, și cu reducerea facturilor la energie.

Dacă vrei un sistem de ventilație de calitate, ia legătura cu noi pe telefon sau WhatsApp, la 0786 804 500, și un specialist E-CALDURA te va ajuta să găsești cele mai bune soluții pentru casa ta.

Ca să fii la curent cu toate proiectele noastre, urmărește-ne pe Facebook, YouTube, TikTok sau Instagram!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *