Știi cât de mult poți să faci economie la facturi dacă folosești o pompă de căldură? Hai să facem un calcul și să descoperim toate beneficiile pe care le aduce această tehnologie!
Dacă ai o casă de 150 de metri pătrați, pe care o încălzești folosind o centrală termică, factura la gaz într-o lună de iarnă s-ar putea să fie de 1.000 de lei, poate și mai mult, la care se mai adaugă 200 de lei pentru consumul electric în toată casa. Evident, costurile diferă în funcție de suprafața casei, de cât de bine este izolată și de cât de friguroasă e iarna și cât de cald vrei tu să faci în locuință, dar, per total, te poți aștepta la o cheltuială medie de aproximativ 1.200 de lei, pentru curent și gaz, într-o lună de iarnă. Dar hai să presupunem că locuința este bine izolată și să luăm în calcul o factură lunară de 1.000 de lei!
Prin comparație, pompa de căldură are un coeficient de performanță mult mai ridicat, ajungând ca pentru un kW de energie electrică folosit să produci echivalentul a peste 4 kW de energie termică, în timp ce raportul la o centrală pe gaz este abia de 1 la 1,6 în cazul unora dintre cele mai performante modele. Astfel, pentru aceeași casă din exemplul nostru, ai avea nevoie, cel mai probabil, de o pompă de căldură de 12 kW. Dacă păstrezi radiatoarele, te poți aștepta la un consum de electricitate al pompei de aproximativ 550 de kWh într-o lună de iarnă, la o medie de 7 ore de funcționare pe zi. Dacă în locul radiatoarelor ai încălzire prin pardoseală cu agent termic, atunci poți alege o pompă mai eficientă energetic și poți profita și de faptul că șapa înmagazinează căldură, așa că ai putea reduce durata de funcționare, ajungând undeva la 450 kWh într-o lună de iarnă. Ținând cont și de consumul pentru restul aparatelor din casă, ajungi, la un tarif de 1,3 lei pe kWh, la o factură la electricitate de până în 750 de lei. Din start, raportat la prețul de referință de mai sus, ai făcut o economie considerabilă la facturi și ai redus cheltuielile la energie cel puțin cu un sfert.
Pompă de căldură + panouri fotovoltaice = economie la facturi
Calculele sunt făcute pentru o pompă de căldură Domusa DualClima HT, aer-apă, de 12 kW, compatibilă la calorifere, cu un consum real indicat de producător de 2,72 kW pe oră, la o perioadă de funcționare estimată la 7 ore pe zi, respectiv o pompă de căldură Domusa DualClima R, tot de 12 kW, în cazul încălzirii prin pardoseală, cu un consum de 2,5 kW pe oră, la o medie de 6 ore de funcționare pe zi, plus un consum al celorlalte aparate electrice din casă, pe care l-am estimat la 100 kWh.
Vrei o economie și mai mare la facturi? Pompa de căldură merge de minune cu panourile fotovoltaice. Dacă ai posibilitatea să-ți instalezi un sistem de panouri de 5 kW de exemplu, preferabil printr-un proiect cu finanțare nerambursabilă, acestea generează undeva la 6.000 kWh pe an potrivit estimărilor Comisiei Europene, ceea ce înseamnă, în medie, 500 kWh pe lună. Doar că, după cum bine știm, cifrele diferă de la o lună la alta, în iulie producția e pe la 710 kWh, iar în ianuarie pe la 265. Cu un sistem fotovoltaic de 10 kW, ai o producție totală estimată de peste 12.100 de kWh pe an. În ianuarie, acesta ți-ar produce 530 de kWh, acoperind aproape tot consumul de energie electrică al casei tale. N-am făcut noi calculele, uite AICI link către site-ul oficial! Mai rămâne probabil o diferență de 45 kWh, care înseamnă o factură de aproximativ 60 de lei la curent în luna respectivă. O să mai fie și o factură la gaze, probabil între 40 și 75 de lei, strict pentru consumul aragazului.
De ce merita sa-ti iei o pompa de caldura. TOP 7 BENEFICII MAJORE
Asta înseamnă că pleci de la o cheltuială de 1.000 sau 1.200 de lei pe lună în cazul centralei termice pe gaz și ajungi, în acest scenariu cu pompă de căldură și panouri fotovoltaice, să mai plătești maxim 140 de lei pe lună de iarnă. Dacă sistemul de panouri fotovoltaice este și mai mare de atât, deja intri pe profit și începe casa să producă pentru buzunarul tău! Nici nu mai vorbim de ce se întâmplă în lunile de vară.
Găsești aici toate noutățile despre noi!
Pingback: Electric UP | Finanțare nerambursabilă pentru pompe de căldură și panouri fotovoltaice - E-Caldura