Aproape toate sistemele de încălzire, de la centrala termică pe gaz până la sobă, sunt influențate, într-un fel sau altul, de temperaturile de afară, iar performanțele lor scad când e ger. Adică fix când ai cea mai mare nevoie de încălzire! Dar dacă ar exista un sistem care nu e influențat de aceste fluctuații? Ei bine, există! O pompa de caldura geotermala e mai eficientă decât alte sisteme, are performanțe constante pe tot parcursul anului și îți poate asigura facturi aproape de zero pentru încălzire și răcire.
O pompă de căldură aer-apă bună are de regulă un coeficient de performanță de 4. Asta înseamnă că pentru fiecare kW consumat din rețeaua electrică produce echivalentul a 4 kW termici. Dar acest coeficient n-o să fie același și la 7 grade Celsius și la minus 7 grade Celsius, pentru că e logic că, lucrând într-un aer mai rece, pompa va încălzi mai greu. Trebuie înțeles că o pompă aer-apă bună o să-ți facă față și la -20 de grade și o să fie mult mai eficientă decât sistemele tradiționale. Însă și mai eficientă de atât va fi o pompa de caldura geotermala, adică sol-apă. Indiferent dacă folosesc o sondă verticală sau un colector oriozontal, pompele sol-apă profită de faptul că în pământ e o temperatură constantă. Asta le permite să aibă un coeficient de performanță mai mare și fluctuații mult mai mici. Acesta este și primul avantaj major al acestor sisteme.
O să facem un studiu de caz pe pompele geotermale de la Alpha Innotec, parte pentru că vorbim de un lider global care dezvoltă constant tehnologia, parte pentru că am participat zilele trecute la un curs organizat de ei și pot să vin cu informații proaspete. Pompele lor sol-apă, în funcție de model și capacitate, au un coeficient de performanță între 4,70 și 5,08, merg până la clasa de eficiență energetică A+++ și au o performanță stabilă pe tot parcursul anului, tocmai pentru că pământul, odată ce cobori sub limita de îngheț, are o temperatură constantă și dispar acele fluctuații despre care discutam la început.
Al doilea avantaj este că pompele sol-apă au de regulă o durată de viață mai lungă decât alte echipamente, întrucât componentele lor sunt protejate în sol și nu sunt expuse la condițiile meteo dure, care le pot deteriora. Al treilea avantaj ține de silențiozitate. Deoarece nu folosesc ventilatoare externe pentru a capta căldura din aer, acestea nu generează zgomot în timpul funcționării, ceea ce reprezintă un avantaj major în zonele rezidențiale sau acolo unde liniștea este importantă.
Ce beneficii asigura o pompa de caldura geotermala
1 Eficiență energetică mai mare ⚡ Pompele de căldură sol-apă folosesc energia din pământ, care are o temperatură relativ constantă pe tot parcursul anului, ceea ce le face mai eficiente energetic. Temperatura solului nu variază semnificativ, astfel încât o pompa geotermala oferă performanțe constante, chiar și în zilele foarte reci sau foarte calde.
2 Performanță stabilă pe tot parcursul anului 🌍 Spre deosebire de pompele aer-apă, care își reduc eficiența atunci când temperatura aerului scade foarte mult, pompele sol-apă au performanțe stabile datorită temperaturii constante a solului. Acest lucru le face o alegere mai bună în zonele cu ierni aspre sau veri toride. Coeficientul de performanță pe care îl are o pompa geotermala îl depășește cu mult pe cel al centralelor pe gaz, pe lemn sau peleți.
3 Durată de viață mai lungă ⏳ Pentru că au componentele protejate în sol, într-un mediu unde factorii sunt constanți, pompele de căldură sol-apă au o durată de viață mai lungă decât echipamentele care sunt expuse la condițiile meteo dure.
4 Mai puțin zgomot 🔇 eoarece nu folosesc ventilatoare externe pentru a capta căldura din aer, acestea nu generează zgomot în timpul funcționării, ceea ce reprezintă un avantaj major în zonele rezidențiale sau acolo unde liniștea este importantă.
5 Eficiență pe termen lung și sustenabilitate ♻️ Sistemele geotermale sunt mai ecologice pe termen lung deoarece utilizează energia regenerabilă din sol. Chiar dacă investiția inițială este mai mare, costurile de operare și întreținere sunt mai mici, ceea ce le face mai economice și sustenabile pe termen lung.
10 motive să alegi o pompă de căldură de la Alpha Innotec
Nu mai e cazul să amintim că aceste sisteme pot să asigure și încălzire și răcire și că pompele de căldură, în general, sunt mai ecologice și mai eficiente decât sistemele tradiționale. Mai trebuie să ții cont, totuși, că o pompa geotermala este mai scumpă decât alte echipamente și se mai adaugă și cheltuielile cu foraj pentru sondă sau șanțuri pentru colectorul orizontal. Însă și consumul de energie este foarte mic, așa că investiția suplimentară se amortizează în câțiva ani.
Sfatul nostru, pentru oricine își caută un sistem de încălzire/răcire în special și instalații, în general, este să țină cont nu numai de costul inițial, ci și de costurile de exploatare în timp, pentru că acestea pot să cântărească foarte mult. Dacă iei legătura cu noi pe email, telefon sau WhatsApp, specialiștii E-CALDURA te vor putea ajuta să determini necesarul termic al casei tale și, pornind de aici, să vezi care sunt cele mai bune soluții, la ce nivel te poți aștepta să fie facturile de energie și în cât timp s-ar putea amortiza o investiție de acest gen.
URMĂREȘTE AICI TOATE PROIECTELE NOASTRE!
Pingback: Specialiștii Alpha Innotec prezintă la Ploiești cele mai noi și eficiente pompe de căldură - E-Caldura
Pingback: Curs de o zi în pompe de căldură Alpha Innotec, pe 14 martie la Ploiești - E-Caldura
Pingback: CURS POMPE DE CALDURA ALPHA INNOTEC | Programul evenimentului din 14 martie - E-Caldura