Primarul ales al municipiului Ploiești, Mihai Polițeanu, a declarat miercuri că sistemul centralizat de încălzire e în pragul colapsului, din cauza datoriilor acumulate de Primărie către operator, și că o primă măsură de redresare va viza majorarea tarifului pe gigacalorie pentru populație și reducerea valorii subvenției plătite de la bugetul local.
» Începând din această vară, ploieștenii racordați la sistemul centralizat nu au mai primit subvenție de la buget pentru apa caldă menajeră.
» Noul primar a anunțat că va propune reluarea subvenției începând din această toamnă, însă la o altă valoare decât cea de până acum, pe motiv că Primăria nu are suficienți bani ca să acopere toată suma necesară.
» Tariful pentru populație ar urma să fie majorat cu aproximativ 87%, conform propunerii.
Mihai Polițeanu, care își va începe mandatul de primar la finalul lunii octombrie, a organizat miercuri o conferință de presă, în care a declarat că Primăria are datorii uriașe către Termo Ploiești, ceea ce până acum a făcut imposibil ca operatorul sistemului centralizat de încălzire să atragă un împrumut bancar necesar pentru plata gazelor aferente sezonului de încălzire 2024-25.
„Trebuie să stabilim un nivel sustenabil al subvenției, astfel încât să mai reducem din presiunea asupra bugetului local și, în același timp, să dăm o gură de oxigen companiei Termo Ploiești, pentru că, altfel, ar intra în colaps”
Mihai Polițeanu, primarul ales al municipiului Ploiești
Potrivit calculelor prezentate de primarul ales, administrația locală are datorii de 25,5 milioane de euro pentru termoficare, atât către propria firmă, Termo Ploiești, cât și către fostul operator, Veolia Energie, plecat în primăvara lui 2022, la această valoare se vor mai adăuga subvenții de 24 de milioane de euro până la finalul anului viitor, iar datoria ar putea crește cu încă vreo 28 de milioane de euro, în funcție de evoluția unei dispute între Primărie și Veolia. Din cauza datoriilor Primăriei, Termo a ajuns, la rândul său, să aibă mari dificultăți, inclusiv în acontarea gazelor necesare pentru sezonul rece.
Mihai Polițeanu: Nu putem susține subvenția la gigacalorie la nivelul de până acum!
Mihai Polițeanu a declarat că „se va ajunge la colaps dacă lucrurile continuă în această manieră”, dar a dat asigurări că „vom avea căldură la iarnă” și că „există discuții la nivelul Termo Ploiești pentru variante alternative de creditare”. El a mai prezentat un calendar de măsuri pe care intenționează să le ia când va ajunge primar, care urmăresc creșterea capacității de producție din CET Brazi, reabilitarea rețelei primare și rețelei secundare și, drept rezultat, reducerea prețului general de producere a gigacaloriei în Ploiești, până la 400-450 de lei. Aceste măsuri prezentate se întind până în decembrie 2028, însă până atunci un prim pas propus vizează creșterea prețului facturat populației și, implicit, reducerea valorii subvenției de la bugetul local, de la un necesar de 120 de milioane de lei pe an până la 80 de milioane de lei.
„Ceea ce propun eu este ca prețul plătit de ploieșteni să rămână printre cele mai mici din țară, iar cuantumul de subvenție să fie de 255,22 lei pe gigacalorie, totalul de subvenție din bugetul local să fie de aproximativ 80 de milioane de lei, iar prețul plătit de populație pe gigacalorie, fără TVA, să fie de 350 de lei”
Mihai Polițeanu, primarul ales al municipiului Ploiești
Noul tarif pentru populație propus de Mihai Polițeanu este de 350 de lei pe gigacalorie, fără TVA. Prin comparație, în ultimele ierni, ploieștenii racordați la sistemul centralizat de termoficare au plătit un tarif de aproape 187 de lei pe gigacalorie fără TVA, rămas de la nivelul anului 2013. Creșterea propusă ar fi de 163 de lei, însemnând 87%. La acest tarif ar urma să se adauge TVA, care în sezonul rece va fi de 5%. Diferența până la prețul de producție și distribuție a gigacaloriei, de 605 lei fără TVA, va fi suportată de la bugetul local.
„Astăzi, ploieștenii nu mai primesc subvenție, au plătit pe lunile de vară preț integral la apă caldă, adică 605 lei pe gigacalorie, plus TVA-ul de 19%. Eu propun reintroducerea subvenției pentru apă caldă și căldură. La acest moment, deși sună bine, populist, prețul plătit de ploieșteni este cel mai mic din țară. Ceea ce propun eu este ca prețul plătit de ploieșteni să rămână printre cele mai mici din țară, iar cuantumul de subvenție să fie de 255,22 lei pe gigacalorie, totalul de subvenție din bugetul local să fie de aproximativ 80 de milioane de lei, iar prețul plătit de populație pe gigacalorie, fără TVA, să fie de 350 de lei”, a afirmat primarul ales, care își va începe în această toamnă mandatul.
Noul primar al Ploieștiului: Din 2028, suntem obligați să renunțăm la subvenția la gigacalorie
Mihai Polițeanu a mai anunțat că subvenția pentru termoficare nu va mai putea fi acordată din 2028, conform unei directive europene.
„Evident că ne-am dori ca prețul pentru populație să fie cât mai mic, poate gratis dacă se poate. Dar o subvenție mare înseamnă colaps financiar. Și îmi măsor bine cuvintele. Ploieștiul este în colaps financiar. Fiind în colaps financiar, este la un pas să bage și Termo în colaps financiar. Din păcate, principala vinovată este minciuna că putem susține un asemenea nivel al subvenției, de peste 400 de lei pe gigacalorie fără TVA. În ultimii ani, noi ne-am încălzit pe datorie, datoria a ajuns la scadență și noi nu avem acei bani. Ceea ce s-a întâmplat în Ploiești a fost iresponsabilitate, populism și minciună”, a mai afirmat Mihai Polițeanu în timpul conferinței de presă organizate miercuri.
„Avem o strategie privind termoficarea în perioada 2024-2028 și obiectivul principal este să scădem prețul de producție și distribuție la circa 400-450 de lei pe gigacalorie. De ce trebuie să facem acest lucru? Pentru că subvenția va fi eliminată din 2028, fiind obligație europeană”, a mai declarat acesta.
» Sistemul centralizat de termoficare din Ploiești deservește, potrivit estimărilor oficiale, aproape 120.000 de persoane.
Uite ce înseamnă o casă pasivă și ce beneficii îți poate aduce!
Din păcate, astfel de situații se regăsesc în mai multe orașe mari din țară, unde sistemul centralizat – în loc să fie cel mai profitabil – ajunge să genereze incertitudine pentru populație și facturi foarte mari, pentru a acoperi, după caz, starea proastă a conductelor, lipsa investițiilor în CET-uri, pierderile de pe rețea, deciziile neinspirate ale autorităților locale sau toate la un loc. Dacă vrei să ai o iarnă fără grija facturilor, subvențiilor la gigacalorie și fluctuațiilor de preț, te invităm să iei legătura cu un specialist E-CALDURA și să găsești cele mai bune soluții pentru locuința ta!
URMĂREȘTE AICI TOATE PROIECTELE NOASTRE!