CUM SCAPI DE TURTURI Protejeajă-ți familia și casa de gheața periculoasă! Acumularea de țurțuri la streașină sau de gheață pe acoperișurile clădirilor înalte poate provoca probleme serioase, în unele cazuri – așa cum s-a întâmplat zilele trecute în Chiajna – chiar fatale. Aceste tragedii pot fi evitate cu un sistem simplu, care previne formarea țurțurilor și a bucăților mari de gheață.
Marți, o femeie de 35 de ani, mamă a doi copii, a murit, în Chiajna, după ce bucăți mari de zăpadă înghețată s-au desprins de pe acoperișul mansardat al blocului în care locuia și au lovit-o cu putere. Femeia, care tocmai își parcase mașina și trecea pe lângă imobil, a fost surprinsă de bucățile mari de gheață căzute și nu a mai avut timp să se ferească. Imaginile crunte au fost surprinse de o cameră de supraveghere și au fost difuzate în ultimele zile de posturile de televiziune și site-urile naționale de știri.
CUM SCAPI DE TURTURI În mod normal, proprietarii imobilelor – fie că vorbim de case individuale sau de asociații de proprietari – au obligația de a îndepărta nu doar zăpada și gheața din fața imobilelor, dar și țurțurii de la streșini. Dincolo de responsabilitatea morală și legală, vorbim în primul rând despre niște măsuri menite să protejeze oamenii și bunurile.
CUM SCAPI DE TURTURI La o casă cu un singur nivel e mai ușor să faci acest lucru. Dar la un bloc înalt ce-ar trebui să faci? Să te sui pe acoperiș în fiecare dimineață? Să montezi o schelă? Să chemi pompierii periodic? Ar fi absurd. Din fericire, există o soluție extrem de simplă, care nu necesită niciun efort fizic.
Uite cum poti sa scapi de turturi la cladirile inalte!
CUM SCAPI DE TURTURI Problema care apare la clădirile înalte se rezolvă printr-un sistem electric de degivrare cu cablu încălzitor. Acest cablu se montează în interiorul jgheaburilor și previne formarea țurțurilor (imaginea 1 de mai jos). El se continuă și prin burlanul vertical, pentru a evita acumularea de gheață. De asemenea, se poate monta același tip de cablu și pe prima porțiune a acoperișului, în zig-zag, astfel încât să prevină acumularea unor bucăți mari de gheață, care pot fi periculoase (imaginea 2). Îți detaliem mai jos cum funcționează acest sistem.
Tot pentru a evita formarea bucăților mari de gheață există niște opritoare, care deja au devenit populare în România, care sunt confecționate de regulă din metal, se montează din loc în loc pe învelitoare și sunt, în esență, niște parazăpezi, care au rolul să fragmenteze în bucăți mai mici eventualele depuneri de gheață și să nu le permită să alunece simultan de pe acoperiș (imaginea 3).

CUM SCAPI DE TURTURI Cablul încălzitor folosit la acest sistem este unul special, proiectat să reziste la condiții meteo severe și la acțiuni mecanice. Acesta va rezista fără probleme foarte mulți ani, evident cât timp nu-l găurești sau tai accidental sau nu se prăbușește vreo crangă care să-l smulgă. El este ADPSV, de tip bifilar, adică are miez dublu conductor, are protecție IP 67, care permite să fie instalat chiar și în zone cu umiditate ridicată, este flexibil, învelișul rezistă la temperaturi de până la 70 de grade Celsius, iar alimentarea se face la un singur capăt print-un cablu „rece”.
Cum functioneaza sitemul anti-turturi
CUM SCAPI DE TURTURI Cablul ADPSV se încălzește în momentul în care curentul electric trece prin el, pe același principiu care funcționează și la încălzirea în scaun de la mașină sau, evident, la instalațiile de degivrare a aleilor sau treptelor. De altfel, este același tip de cablu care se folosește și la sistemele de degivrare îngropate în șapă.
El se prinde de jgheab fie prin niște cleme din plastic care se montează relativ aproape una de alta, fie printr-un sistem de ancore conectate printr-un cablu de susținere metalic gros.
Sistemul are integrat un senzor de umiditate și de temperatură și pornește automat când se ating condițiile de îngheț. În felul acesta, nu se mai formează țurțuri.
CUM SCAPI DE TURTURI Consumul depinde de grosimea și lungimea cablului. La altitudini de până în 1.000 de metri se folosește de regulă un cablu de 30 W/m, în timp ce la altitudini mai mari producătorul recomandă puteri de 60 W/m sau mai mari, în funcție de condițiile specifice.
Trebuie precizat că sistemul electric n-o să funcționeze fără întrerupere în toată perioada geroasă. În funcție de setările termostatului, sistemul va funcționa una sau două ore, iar apoi se oprește și evaluează, cu ajutorul senzorului, dacă e nevoie să declanșeze din nou. În multe cazuri, dacă nu vorbim despre niște ninsori abundente, sunt suficiente două reprize de acest gen pe noapte, poate chiar și una singură, ca să prevină formarea de țurțuri și acumularea unor bucăți mari de gheață pe acoperiș.
Nu mai sta cu teama accidentelor! TOP 7 beneficii ale sistemelor de degivrare
CUM SCAPI DE TURTURI Pentru mai multe detalii despre sistemele de degivrare, ia legătura pe telefon sau WhatsApp cu specialistul nostru în instalații electrice, la numărul 0728 865 480!