INSTALATIE SANITARA Știi de ce multe firme de instalații îți recomandă să-ți faci instalația sanitară cu distribuitor în detrimentul variantei clasice, în care tragi o singură țeavă și te ramifici pe parcurs cu T-uri? Nu e ca să-ți ceară mai mulți bani pe distribuitor, ci pentru că acest sistem aduce o serie de beneficii.
INSTALATIE SANITARA Montarea instalației sanitare folosind un distribuitor aduce mai multe avantaje față de sistemele cu ramificații, clasice.
Primul este că ai presiune constantă pentru fiecare consumator. Adică apa este distribuită uniform către fiecare robinet, duș sau aparat, fără fluctuații de presiune atunci când există mai mulți consumatori simultan. În felul ăsta, dacă ai o casă mare, ai presiune constantă și la cea mai îndepărtată baie.
De ce mai e important acest lucru? Imaginează-ți următorul scenariu: ți-ai făcut nervi la serviciu toată ziua, ai ajuns acasă și nici copilul nu te-a menajat foarte mult. Te-ai băgat în duș. Ți-ai reglat apa exact așa cum îți place ție și e primul moment din ziua aia în care reușești să te relaxezi puțin. Ce se întâmplă fix atunci? Se găsește un membru al familiei tale să spele vasele la bucătărie. Și te lasă pe tine doar cu apă rece. Sau, mai rău, începe mașina de spălat să se alimenteze și te lasă doar cu apă „friptă”. Cu un distribuitor, poți să eviți aceste probleme, pentru că ai posibilitatea să reglezi presiunea pentru fiecare circuit în parte.
INSTALATIE SANITARA Un alt avantaj ține de întreținerea mai ușoară. Pentru că fiecare consumator are propria conductă, poți, în cazul unei avarii, să închizi circuitul direct din distribuitor, fără să fie nevoie să oprești alimentarea generală în toată casa.
Un alt avantaj major este că în varianta cu distribuitor ai un risc redus de scurgeri. În principiu, dacă e să cedeze un sistem hidraulic, șansele cele mai mari sunt să cedeze la îmbinări. Gândește-te ce-ar însemna, în varianta clasică, să înceapă să curgă apă pe la o îmbinare ascunsă în perete sau în pardoseală! În schimb, în varianta cu distribuitor, când ai coloane continue, fără îmbinări, elimini acest risc.
INSTALATIE SANITARA | Beneficiile aduse de o instalație cu distribuitor
1. Presiune constantă, fără fluctuații
» apa este distribuită uniform, fără fluctuații
» ai presiune constantă, chiar și la cea mai îndepărtată baie
» nu rămâi fără apă la duș când deschide cineva robinetul în bucătărie
2. Întreținere mai ușoară
» fiecare circuit poate fi închis individual de la distribuitor
» asta face întreținerea sau reparațiile mai simple
» nu trebuie să oprești alimentarea în toată casa dacă apare o avarie
3. Risc redus de avarii și scurgeri
» nu mai ai îmbinări în pereți sau pardoseală care pot să cedeze
» scade riscul de scurgeri sau fisuri
» sistemul este protejat pe termen lung
4. Sistem ordonat, ușor de înțeles
» toate conductele pornesc dintr-un singur punct
» ai un sistem ordonat, ușor de înțeles și de gestionat
» e mai ușor să intervii în cazul unei avarii
5. Pierderi minime de căldură
» există trasee directe și fără ramificații inutile
» se reduc pierderile de apă și de temperatură
» sistemul are o eficiență energetică mai mare
6. Flexibilitate și extindere ușoară
» e mult mai ușor să faci modificări pe parcurs
» poți să adaugi fără probleme noi consumatori (cabină de duș, bideu, mașină de spălat vase etc.)
INSTALATIE SANITARA Am publicat recent un clip în care am discutat despre aceste beneficii, iar în câteva dintre comentariile primite pe rețelele de socializare oamenii ne-au întrebat dacă nu cumva varianta cu distribuitor înseamnă că apa va stagna pe anumite circuite, ceea ce va crește riscul de apariție a unor bacterii, precum Legionella. Dincolo de faptul că apa poate să stagneze în orice instalație, și cu și fără distribuitor, noi credem că această problemă poate fi rezolvată prin alegerea unei țevi de calitate, tratate corespunzător și care să aibă barieră de oxigen.
Legionella este o bacterie periculoasă, care se dezvoltă în special în apă, dar în unele situații și în compost sau în soluri umede. Ea apare în lacuri, piscine, dar și în interiorul instalațiilor de apă (potabilă sau caldă menajeră) în care apa stagnează cel puțin câteva zile, cum ar fi rezervoare de apă, boilere sau conducte. Ea este latentă la temperaturi mai mici de 20 de grade Celsius, este activă între 20 și 55-60 de grade, iar la peste 60 de grade este distrusă. Potrivit unor studii, bacteria se dezvoltă în momentul în care apa stagnează mai mult de câteva zile, iar factorii favorizanți țin de formarea unei pelicule vâscoase pe peretele interior al țevii sau de prezența în apă a unor impurități, precum materie vegetală sau depuneri de calcar. Prezența acestei bacterii depinde în primul rând de sursa din care este extrasă apa și de modul în care ea este tratată încă dinainte de a ajunge în instalația noastră. Un sistem de filtrare care să oprească intrarea impurităților în instalație, o țeavă de calitate, tratată pentru a preveni depunerile, și un sistem de recirculare a apei pot elimina factorii care favorizează dezvoltarea acestei bacterii. De asemenea, în cazul în care aveți boiler sau puffer, aducerea apei la peste 60 de grade timp de câteva minute, o dată la câteva zile, va elimina problema. E corect argumentul că la o instalație sanitară cu distribuitor e posibil ca unele circuite să fie folosite mai rar, ceea ce ar putea crește șansele de dezvoltare a acestui dăunător, însă trebuie înțeles că Legionella se poate dezvolta și în instalațiile clasice dacă nu le folosiți mai multe zile la rând, de exemplu când sunteți plecați în concediu, așa cum în unele cazuri se poate dezvolta și în furtunul sau capătul de la duș dacă rămân picături de apă pe interior.
INSTALATIE SANITARA Noi recomandăm varianta de instalatie sanitara cu distribuitor, însă, în funcție de preferințele și bugetul beneficiarilor, putem să instalăm fără probleme și în varianta clasică. Așa că dacă ai un proiect, ia legătura cu noi pe telefon sau WhatsApp, la 0786 804 500, și un specialist E-CALDURA te va ajuta să găsești cele mai bune soluții pentru casa ta!
Încă îți mai aerisești casa ca pe vremea străbunicii? Află cum te poate ajuta un sistem de ventilație!
Urmărește pagina de Facebook a E-CALDURA ca să fii la curent cu toate proiectele noastre!