Un panou radiant poate reprezenta o soluție ideală de încălzire a unei locuințe, fie ca sistem termic principal, fie ca variantă alternativă, care să completeze, la nevoie, sursa de căldură deja existentă, indiferent că vorbim de apartamente racordate la sistemul de termoficare sau de case cu pompă de căldură sau centrală pe gaz.
Astăzi vă arătăm cum funcționează, cât consumă și cât costă o soluție de acest gen.
Am structurat asceastă prezentare pornind de la niște întrebări logice. Prima ar fi:
Ce este un panou radiant?
Un panou radiant este un dispozitiv de încălzire care funcționează pe bază de raze infraroșii. Exact ca Soarele. El emite unde infraroșii care încălzesc direct obiectele, suprafețele și persoanele din încăpere, fără a încălzi aerul în mod direct și fără a genera curenți.
Funcționarea în spectrul solar îl face să fie o sursă de energie naturală, compatibilă cu necesitățile organismelor vii.
Cum funcționează un panou radiant?
Razele infraroșii au o lungime de undă cuprinsă între 4 și 14 microni (radiațiile cu lungime de undă mai mare de 500 de microni intră în gama microundelor care au efect dăunător pentru sănătate). Radiațiile infraroșii până în 20 de microni sunt benefice pentru sănătate și sunt ușor absorbite de corpul uman, fiind recunoscute în lumea medicală pentru eficientizarea activității fiziologice la nivel celular.
Panourile radiante se montează ușor, pe tavan sau pereți, în dibluri, și se racordează direct la rețeaua electrică, printr-un termostat, care permite controlul rapid al temperaturii.
Ce beneficii aduce un panou radiant?
✅ Încălzește rapid camera, fără să fie nevoie de timpul de așteptare specific sistemelor hidraulice;
✅ Se poate monta oridune, ai nevoie doar de patru dibluri și o priză;
✅ Este ieftin de instalat, fără a necesita lucrări complexe;
✅ Fără întreținere periodică. Nu trebuie să faci revizii, să verifici instalații, să cureți filtre;
✅ Fără risc de avarii. Nu există îmbinări sau piese mobile care pot să cedeze sau să se uzeze;
✅ Este complet silențios, nu emite zgomote în timpul funcționării;
✅ Fără emisii toxice. Un panou radiant este prietenos cu mediul;
✅ Ușor de folosit, îți permite să setezi temperatura direct de pe termostat;
✅ Control pe fiecare cameră, care poate fi asigurat direct de pe telefonul mobil, cu ajutorul unor termostate inteligente;
✅ Asigură un ambient sănătos, nu ridică praful, nu adună praf și nu generează curenți de aer.
De ce e mai bun decât un calorifer electric?
Un panou radiant sau o serie de panouri montate în camerele casei pot fi folosite – mai ales dacă ai panouri fotovoltaice și nu te îngrijorează neapărat consumul electric – ca sistem principal de încălzire. Dar trebuie precizat că mulți oameni îl folosesc mai degrabă ca o soluție complementară, la care apelează doar în zilele geroase, pentru a completa căldura dată de calorifere, ventiloconvectoare sau încălzirea prin pardoseală.
Asta ar însemna că pe piață, practic, competitorul direct al panoului radiant este caloriferul electric. Care are avantajele de a fi mai mobil și mai ieftin (ajungem imediat și la prețuri). Dar are și dezavantaje. Un panou radiant va distribui căldura mai bine, mai uniform, pe o suprafață mai mare și va fi și mult mai eficient energetic.
Dacă analizăm produsele disponibile pe piață, constatăm că, în multe cazuri, panourile radiante au o eficiență aproape dublă, uneori chiar triplă, față de caloriferele electrice. Asta înseamnă că vor încălzi o cameră mai bine și mai ieftin, fără să-ți încarce foarte mult factura sau rețeaua electrică.
Te-ai putea gândi că un aparat de aer condiționat ar fi o investiție mai bună, mai ales că are avantajul major că e util pe tot parcursul anului. Însă și aici trebuie ținut cont că folosirea AC-ului pentru încălzire poate fi o variantă complementară bună, însă nu e neapărat cea mai eficientă energetic și s-ar putea să nu fie nici cea mai sănătoasă, în contextul în care sunt studii care arată că folosirea în exces a aerului condiționat ne poate afecta. În plus, nu trebuie uitat că aparatele AC au tendința să usuce aerul dintr-o începere și au o inerție termică destul de mică, adică temperatura nu se menține prea mult după ce le-ai oprit. Prin comparație, un panou radiant asigură o încălzire uniformă, fără curenți de aer, a obiectelor și suprafețelor, generând ceea ce în domeniu se numește semi-acumulare de căldură. Adică suprafețele din cameră vor continua să radieze căldură chiar și după ce ai oprit sistemul.
Cât costă un panou radiant?
Un panou standard, care consumă 600 de W pe oră, adecvat pentru o cameră de circa 10 mp, costă aproximativ 670 de lei cu tot cu TVA. Unul de 750 de W costă 900 de lei, iar unul de 900 de W costă circa 975 de lei.
Există și variante mai performante, pe care producătorii le laudă că au inclusiv efecte terapeutice. De exemplu, panourile Sunjoy, de la Helvetic (detalii suplimentare pe site-ul producătorului) folosesc un material care generează o emisie de ioni negtativi. Aceștia au un rol foarte important în anihilarea radicalilor liberi, efectele resimțite de către organismul uman fiind foarte importante în ceea ce privește întârzierea apariției efectelor îmbătrânirii, îmbunătățirea tonusului psihic și întărirea substanțială a sistemului imunitar.
În funcție de putere, acestea costă între 1.200 și 1.800 de lei. Există și panouri de temperatură înaltă, pentru spații mari, precum halele industriale, cu prețuri cuprinse de regulă între 1.200 și 2.900 de lei.
Pachet complet pentru instalatii electrice ⚡️ La E-CALDURA ai echipamente premium și execuție impecabilă
Pentru mai multe detalii despre instalații electrice și sisteme electrice de încălzire, ia legătura cu Bogdan, expertul E-CALDURA în acest domeniu, la 0728 865 480 !